De opkomst van flexibele RVS leidingen in Europa
dinsdag 12 december 2023
In de prakijk bij Unica Watertechniek Rotterdam
In Rotterdam loopt er op dit moment een renovatieproject van 63 woningen waarbij het huidige ALU/PERT systeem het door de hoge temperaturen heeft begeven. Omdat veel mensen hier van afhankelijk zijn is er enige haast geboden en ook de kosten zijn een uitdaging. Unica heeft de leiding over dit renovatieproject en heeft gekozen voor de RVS-flex oplossing van KE KELIT.
Een aantal punten op een rijtje:
63 appartementen: Unica Watertechniek Rotterdam heeft de renovatie van een project in Rotterdam opgepakt dat 10 jaar geleden opgeleverd is met een ALU/PE RT systeem
Constante hoge bedrijfstemperaturen van 80gr leveren nu problematiek met de installatie
Er is behoefte aan een systeem dat beter tegen hoge bedrijfstemperatuur kan, kosten en tijdsdruk spelen een grote rol
RVS-Flex blijkt een stuk voordeliger dan een traditionele installatie van koper en veel sneller te installeren
Van monteur tot directeur: In oktober heeft het team van Unica Watertechniek Rotterdam van 10 monteurs een uitgebreide RVS-Flex trainingsdag gehad
Het project is op dit moment in volle gang en verloopt goed. De ringleidingen zijn op dit moment vervangen en er wordt momenteel gewerkt aan de woningen.
De achtergrond
De evolutie van leidingsystemen voor drinkwater binnen Europa heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt, vooral in de recente decennia. Vroeger waren koperen buizen en messing fittingen de onbetwiste keuze voor drinkwaterleidingen, vanwege hun vermogen om hoge temperaturen te weerstaan, cruciaal voor thermische reiniging en ringleidingen bij het voorkomen van bacteriële aangroei, zoals bij de gevreesde legionella.
Echter, de trend heeft zich geleidelijk verplaatst naar innovatieve systemen met ALU/PERT buizen en perskoppelingen. Deze systemen bleken efficiënter te zijn in installatie, sneller en kosteneffectiever. Bovendien waren de materiaalkosten aanzienlijk lager vergeleken met de traditionele koperen systemen.
De problematiek
Niettemin zijn er de laatste jaren problemen gerezen met deze systemen die ontworpen zijn voor een maximale bedrijfstemperatuur van 70 graden Celsius. In de praktijk blijkt dat bij het inregelen voor legionellapreventie vaak hogere temperaturen worden gevraagd, wat resulteert in temperaturen die de fabrikanten aanvankelijk niet als haalbaar aangaven. Hoewel deze systemen in eerste instantie bestand leken tegen deze hogere temperaturen, hebben zich in de loop van de tijd toch problemen gemanifesteerd.
Vooral bij renovaties, onderhoud of het oplossen van storingen, waarbij het systeem wordt uitgeschakeld en daardoor afkoelt, zijn er lekkages ontstaan bij de koppelingen en zelfs scheuren in de buizen wanneer het systeem weer wordt opgestart na reparatie. Dit vormt een ernstig probleem, vooral in situaties waar hele gemeenschappen afhankelijk zijn van dit systeem voor hun warmwatervoorziening.
De oplossing
Hier komt het innovatieve flexibele RVS-systeem van KE KELIT, genaamd STEELOX, in beeld. Het STEELOX-systeem is een complete oplossing voor drinkwaterhygiëne, vervaardigd van RVS tot 25 mm. Dit systeem is ontworpen om gevaarlijke ziektekiemen, bacteriën en virussen in drinkwater te voorkomen. Gemaakt van hittebestendige materialen, zoals roestvrij staal en cuphin, kan STEELOX bedrijfstemperaturen tot 80 °C en piektemperaturen tot 100 °C aan. Dit innovatieve systeem is geregistreerd door vooraanstaande certificeringsinstanties zoals ÖVGW, ÖNORM, DVGW, DIN CERTCO, EMI Hongarije en IIP Italië, en wordt gepresenteerd als een flexibel roestvrijstalen leidingsysteem "made in Austria".
Naast STEELOX omvat het Steelfix leidingsysteem buizen met diverse doorsneden, van 15 tot 108 mm, om drinkwater te distribueren naar de benodigde niveaus. Verder wordt het STEELOX-systeem aangevuld met intelligente sanitairkranen, genaamd Ketron, die vraaggestuurde spoelingen mogelijk maken. Deze automatische waterstop bespaart niet alleen kosten, maar vermindert ook het waterverbruik aanzienlijk, soms tot wel 70 procent, afhankelijk van het gebruikspatroon.
De toekomst
De recente bevindingen van kennisinstituut ISSO benadrukken ook het belang van materiaalkeuze in drinkwaterinstallaties. Hun rapport onthult dat kunststof drinkwaterleidingen stoffen kunnen afgeven waar bacteriën op gedijen, wat kan leiden tot problemen met waterkwaliteit. Deze biofilm op de leidingwanden kan de gezondheid en hygiëne van drinkwater in gevaar brengen. Als alternatief voor kunststof wordt in prioritaire installaties, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en meer, geadviseerd om te kiezen voor koper of RVS vanwege hun superieure eigenschappen met betrekking tot bacteriële aangroei.
Deze evolutie van materiaalkeuze voor drinkwaterinstallaties in Europa wijst op een groeiende erkenning van de noodzaak van hygiëne en veiligheid in waterdistributiesystemen. Flexibele RVS-systemen zoals STEELOX gaan een veelbelovende toekomst bieden, waarin efficiëntie, kostenbesparing en vooral gezondheid en hygiëne samenkomen in de waterinfrastructuur van morgen.
Lees meer over STEELOX op onze productpagina.
Lees meer over STEELOX
KE KELIT Nederland wint de allereerste Sanitair Innovatieprijs met STEELOX RVS Flex
We zijn verheugd om te delen dat KE KELIT Nederland tijdens de Innovatie Vakdagen de allereerste Sanitair Innovatieprijs in ontvangst heeft mogen nemen! Deze prestigieuze prijs, uitgereikt door zowel bezoekers als een deskundige vakjury, is een prachtige erkenning voor onze innovatie, de STEELOX.
Het onmisbare RVS leidingsysteem voor ziekenhuizen: STEELOX
In de moderne gezondheidszorg is betrouwbaarheid en hygiëne van cruciaal belang, vooral als het gaat om de infrastructuur die verantwoordelijk is voor waterdistributie. Bij KE KELIT hebben we een van de meest betrouwbare oplossingen ontwikkeld: onze flexibele roestvrijstalen (rvs) leidingsystemen.
Verbetering van drinkwaterveiligheid met STEELOX RVS-flex leidingen van KEKELIT
In Nederland staat ons drinkwater centraal, bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit. Deze standaard is een bewijs van inzet voor gezondheid en milieu van onze waterschappen en installatie experts in Nederland, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.